simon carmiggelt herfstbloemen colijn en de AR Buthdijk, Axel buurman Millenaar de molen van Cappon pioenrozen moeder Krina   DE TEKENAAR   aan de Amstel PCB-kalender Kuiphof meneer Visser
44koptrouw (5K)

terug naar start

dagboekfragment uit 1983

De tekenaar is 74 jaar
Mijn naam wordt genoemd in het dagblad Trouw bij de terugblik op het 40-jarig bestaan van het blad dat in de illegaliteit begonnen was. Ik vind mijn handwerk terug in de afgedrukte letters die het woord Trouw vormden, zoals ik die tekende aan het begin van de hongerwinter.
Ik probeer het me weer voor de geest te halen, dat bezig zijn daarmee op m'n tekenbord in ons eerste huis op het adres Griftstraat 46'. Ik herinner me het enthousiasme van de man in wiens opdracht ik het deed, de drukker die dat moedige begin met de dood moest bekopen. In een enkele regel maar wordt ook zijn naam genoemd. Zijn levensdraad werd wreed door de vijand verbroken, de mijne mocht doorlopen.


De Kop van Trouw houdt sinds kort mij, maar vooral de kinderen enorm bezig. Krijn H uit Rotterdam wierp zich in een interview met F. Lammers plotseling op als de ontwerper en tekenaar van die kop.
Dus haalden we het huis overhoop met knipsels en stukken uit dagboeken en kranten als bewijsmateriaal dat Krijn liegt. De krant die deze leugen zonder nader onderzoek als waarheid uitventte, zal wat moeten doen om deze blaam over mijn naam uit te wissen. Aanstaande dinsdag komt journalist Lammers bewijs halen van zijn falen in het artikel in Trouw van 14 november.


Vandaag had ik voor de telefoon een gesprek met Klei van Trouw, met Hotse Brouwer en met Andries Sneep, over die zaak van de Kop van Trouw. De jongens, en Nini vooral, zijn er enorm mee in de weer geweest.
Ze zijn ontevreden over het artikel van Fred Lammers dat de ontknoping zou brengen. Het was geen haring of kuit, bracht niet de waarheid aan het licht. Zij hebben het er niet bij laten zitten en hebben gebeld met die en die, een onderhoud gehad met de verantwoordelijke man van de redactie, enzovoort.

Zelf heb ik een bandje vol met gesprekken, waarvan het laatste met één van de kroongetuigen, de heer Van Herp. Deze man had verklaringen afgelegd, vooral ter gelegenheid van pensioen of een uitkeringskwestie die al op 51 jarige leeftijd door hem moest worden aangevraagd. De stichting 40-45 moest hem toen als oorlogsslachtoffer inschrijven.
De heer Van der Giessen legde in zijn verklaringen vast dat Krijn H in de bezettingsjaren de originele kop van Trouw tekende. Hij leidde ooit de groep van de verzetsmensen in Rotterdam. In het telefoongesprek dat ik met hem had, kwam hij niet zo gemakkelijk van mij af als hij zich aanvankelijk voorstelde. Ik betwijfel of hij wel besefte wat hij ondertekende.

Nini en Jan en ook Piet hadden bij Trouw een onderhoud met de hoofdredactie en beijverden zich voor hun vader. Zo waren ze in de weer voor de waarheid. Dat doet mij natuurlijk, in deze fase tussen waarheid en leugen in de krant, enorm goed.