Opdracht 12-38
In het spijsverteringssysteem van de mens zijn verschillende enzymen werkzaam. Elk van hen heeft zijn specifieke pH-optimum (optimale pH-waarde waarbij het enzym het beste functioneert).
plaats enzymen pH-optimum
In speeksel amilase en maltase 6,6
In de maag peptase, rennase 1,5 - 4
In de pancreas amilase, maltase, lipase, tryptase, polipeptidase 6,6 - 9
In de ingewanden maltase, saccharase, lactase, ereptase 6,6 – 8,5
  1. Leg de variaties uit in pH-waarden in de vier plaatsen.
  2. Waarom verschijnt maltase pas aan het eind van de spijsvertering?

Antwoord:
  1. In de maag bevindt zich behoorlijk sterk zuur. In de mond zouden we zo'n pH niet uithouden. In de pancreas en in de ingewanden kan de pH-waarde een beetje variėren, afhankelijk van de te verteren spijzen.
  2. Maltose - in het algemeen - is een product van zetmeelhydrolise. Het kost tijd om dat zetmeel klein te krijgen.