Opdracht 12-38
In het spijsverteringssysteem van de mens zijn verschillende enzymen werkzaam.
Elk van hen heeft zijn specifieke pH-optimum (optimale pH-waarde waarbij het enzym het beste functioneert).
plaats
enzymen
pH-optimum
In speeksel
amilase en maltase
6,6
In de maag
peptase, rennase
1,5 - 4
In de pancreas
amilase, maltase, lipase, tryptase, polipeptidase
6,6 - 9
In de ingewanden
maltase, saccharase, lactase, ereptase
6,6 8,5
Leg de variaties uit in pH-waarden in de vier plaatsen.
Waarom verschijnt maltase pas aan het eind van de spijsvertering?
Antwoord:
In de maag bevindt zich behoorlijk sterk zuur. In de mond zouden we zo'n pH niet uithouden. In de pancreas en in de ingewanden kan de pH-waarde een beetje variėren, afhankelijk van de te verteren spijzen.
Maltose - in het algemeen - is een product van zetmeelhydrolise. Het kost tijd om dat zetmeel klein te krijgen.