AUTEUR:
Piet Politiek


Primitief

Amsterdam, 2015

Het maakt me de laatste dagen mismoedig.
De politici deden een brief uitgaan met de oproep om niet langer in Nederland te accepteren dat we elkaar bedreigen of zelfs aanvallen. Dit vooral naar aanleiding van acties van de Wildersclub. Die mensen zijn bang voor buitenlanders, denken dat die onze beschaving zullen stukmaken met hun Islam en hun fundamentalisme, maar ik ben net zo bang voor hen met hun primitieve en domme gedrag.

Mag alsjeblieft het nieuwste en beste wat de mens heeft, zijn verstand, beter gebruikt worden? Emoties hebben honden ook, daar breng je de mensheid niet verder mee. En laat in godsnaam die Wilders z'n bek eens dichthouden. Hij is een gifzwam in ons land die vooral met z'n manier van praten en kwetteren alles wat rot is in de mensen wakker maakt, doet opleven. Vijfendertig procent van de Nederlandse bevolking schijnt zich te laten gezeggen door het gewauwel van die man. Dat is niet meer te keren; toch? Ik vrees de ondergang van onze beschaving.

Ook ik hou niet van de Islam, van geen enkele godsdienst feitelijk. Maar met de gelovigen wil ik best in gesprek. Het zijn allemaal mensen, zelfs die orthodoxe types. Ik kom zelf uit orthodoxe (gereformeerde) kringen. Ik weet heel goed hoe de hersens van kinderen gespoeld worden vanaf de geboorte. Belangrijkste punt: de gelovige leert dat hij voor zijn gedrag zich mag beroepen op een bovenaards wezen. Uiteindelijk bepalen de mensen niet zelf hoe een volk zich zal gedragen, maar een verzonnen god.

Tsja.Als ik cartoonist was, dan zou ik de heer G. Wilders afbeelden, bijvoorbeeld op de volgende manieren: